TAGA-onderhoud

Uw partner in tuinaanleg en onderhoud

Blog

overzicht:  volledig / samenvatting

Kleurrijke bloemen kiezen voor de zomertuin

Geplaatst op 28 mei, 2015 om 18:40 Comments reacties (4)

Zijn bloemen jouw ding? Wie van plan is om bloemen in de tuin te zetten moet even de tijd nemen om te beoordelen welke bloemen of bloeiende planten het meest geschikt zijn om de zomermaanden in de tuin door te brengen, en hoeveel zonlicht en schaduw ze nodig hebben. Niet alle bloemen zijn gelijk als het gaat om bittebestendigheid en daarom vereisen sommige wat meer zorg dan anderen. Met de volgende dingen in gedachten komt het goed.

 


 

Doe onderzoek naar de bloemen waarvan u besluit om ze in de tuin te zetten.. Hebben ze veel water nodig, een hekel aan de zon? Moeten ze uit de buurt staan van bloemen die weinig water nodig hebben? Er is met andere woorden een grondige studie nodig om een harmonieuze tuin te creëeren in termen van kleurbepaling, effect en habitat.

 

Geraniums zijn van heldere groene kleur en doen het goed in potten, zowel op zichzelf als gemengd met andere kleurrijke zomerbloemen.

 

De Hibiscus heeft een prachtige kleur die een tropisch gevoel aan de tuin geeft. Zij zijn een gewenste aanvulling op vele tuinen en kunnen vrij lang groeien. Hou ze aan de achterkant van de tuin om de focus op de volledige waaier van kleur uit de hele zomer planten voor de ogen vast te leggen.

 

Goudsbloemen zijn een andere populaire aanvulling op de meeste zomertuintjes. Met een breed scala van kleuren om uit te kiezen is het geen wonder dat deze bloemen in de lijst van de favoriete zonnige bloemen voor in de tuin staat.

 

Schaduwplanten zijn in overvloed te vinden. De meeste tuinierders hebben bewust voor schaduwrijke plekken in hun gazon of tuin gekozen, wat trouwens een mooi beeld geeft.

 

'Impatiens' zijn een populaire keuze voor wie een schaduwrijke plaats wilt creëeren en het biedt bovendien een breed scala aan heldere kleuren die perfect zijn om happy, heldere grenzen te creëeren.

 

De altviool is een andere grote fel gekleurde bloem die is zeer geschikt voor grenzen of ingegoten gebieden.

 

Mimulus is een uitstekende keuze voor kleur in de zomertuin en kan redelijk goed de zon verdragen, en als je op zoek bent naar een mooie grens plant.

 

Als u liever dramatische doch creatieve kleuren in de tuin wilt, ben je misschien wel geïnteresseerd in Lobelia of ageratum, die beiden mooie blauwe tinten hebben.

 

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de vele heldere en prachtige bloemen die er bestaan. Kijk op het kleurenaanbod en kijk voor jouw persoonlijke smaak, met het gehele resultaat in visualisatie, hou rekening met de grootte van uw tuin en of alle planten bij elkaar kunnen leven. Plannen zorgt ervoor dat u minder tijd verspilt en meer tijd in de zomer van je tuin genieten.

Het aanleggen van een terras

Geplaatst op 28 mei, 2015 om 18:15 Comments reacties (0)

Bij het ontwerpen van een tuin, een achtertuin bij gewone rijtjeshuizen, is het terras het belangrijkste onderdeel. Een gazon ontwerpen en aanleggen is niet zo moeilijk of ingewikkeld. Het gazon volgt meestal de natuurlijke hoogteverschillen in een tuin, het laagste punt is de plek voor een fontein met vijver natuurlijk.

 

Het terras

 

Het terras heeft eigenlijk geen natuurlijke lijnen die gevolgd kunnen worden, of het moeten de rechte lijnen van het huis zijn. Een terras aanleggen moet u dan ook doen door zelf lijnen te creëren.

 

De lijn van de huiskamer bijvoorbeeld. De huiskamer is geen deel van het terras of van de achtertuin, maar kan dat wel worden. Door een van de muren van de huiskamer door te laten lopen in de tuin krijgen we een heel ander beeld.

 

Die muur en de tegenoverliggende begrenzing van het huis en de tuin zou u bij het terras aanleggen kunnen gebruiken als de begrenzingen van dat terras. Geef de aangebouwde tuinmuur hetzelfde aanzien als de muur van de huiskamer. Gebruikt u ook nog eens tegels in de huiskamer die lijken op de tegels van het terras dan worden huiskamer en terras als het ware een geheel.

 

Wanneer dat niet mogelijk is

 

Mocht het doortrekken van de huiskamer naar buiten toe niet mogelijk zijn zou u bij het terras aanleggen ook kunnen denken aan een open tuinhuis.

 

Een tuinhuis met drie wanden en natuurlijk een dak kan dienen als tweede huiskamer in de tuin. Een terras aanleggen met een open tuinhuis als centrum geeft u een extra ruimte om gasten te ontvangen of om gezellig met de familie een middag en avond door te brengen.

 

Ook een patio is mogelijk

 

Een patio is een afgesloten terras dat alleen toegankelijk is vanuit het huis via een enkele deur. Dit ontwerp wordt in ons land weinig gezien, misschien omdat we het idee hebben dat we de zon buitensluiten.

 

In de landen rond de Middellandse Zee komt de patio meer voor en wanneer de tuin groot genoeg is kan ook hier het patio ontwerp goed tot zijn recht kunnen komen. Hoewel het afhankelijk zal zijn van de positie van het huis ten opzichte van de zon.


10 tips voor een mooi gazon

Geplaatst op 28 mei, 2015 om 18:05 Comments reacties (1)

Iedereen wil een mooi gazon,maar hoe krijg je een mooi gazon en hoe hou je het mooi ,hier 10 tips voor een mooi gazon

 

Maart de maand om wat aan het gazon te doen

 

Maart is de maand ,dat je weer van alles aan je gazon kan gaan doen,in maart begint het gras ook weer te groeien,wil je dan straks kunnen genieetn van een mooi gazon ,dan zul je even wat tijd en aandacht aan je gazon moeten besteden ,maar dan kun je straks wel genieten van een mooi gazonnetje

 

 

 

10 tips om je gazon in topconditie te krijgen

 

-Tip1 voeden ,bemesten

 

Zoals ik net al vertelde in maart gaat het gras weer groeien ,dit is dus ook de tijd om je gazon te voeden en te bemesten,dus zul even naar het tuincentrum moeten om gazonmest,kijk goed op de verpakking hoeveel je er van nodig heb

 

Want als je teveel gazonmest er op strooit dat is niet goed voor je grasmat,bij voorkeur strooi de gazonmest erover net voor het gaat regenen,door de regen spoelen de voedingsstoffen naar de wortels toe,dit doe je nu in maart ,maar dit zal je in de zomer nog wel een keer moeten herhalen wil je een mooi gazon houden.

 

Nog een tip als je een groot gazon heb,is het misschien handig om een strooiwagentje aan te schaffen,dat werkt iets makkelijker als een groot gazon helemaal met de hand gaan strooien.

 

-Tip2 opvullen van kale plekken

 

 

 

Soms komen er in het gazon wat kale plekken voor ,deze vul je op met wat graszaad,wel het zelfde soort als waar je je gazon mee ingezaaid heb ,zo groeien de kale plekken weer mooi dicht en heb je weer gazon zonder kale plekken er tussen.

 

-Tip3 pas op met vorst

 

Het akn rond deze tijd best nog wel een keer vriezen,als er een wit laagje op je gazon ligt ,probeer er dan niet op te lopen,dit kan lelijke plekken geven ,omdat de garsspriten bevroren zijn.

 

als de sprieten bevroren zijn en je gaat er over heen lopen ,dan kneuzen de sprieten ,hierdoor zouden ze zelfs af kunnen sterven,dit willlen we natuurlijk niet ,dus probeer bij vorst niet over het gras te lopen.

 

-Tip4 je gazon regelmatig maaien

 

als je regelmatig je gazon maait,zal je gras ook beter groeien,de gras mat word er dichter door , en zo heb je ook minder kans op onkruid groei tussen het gras

 

Hoe vaak moet je dan eigenlijk maaien in het voor en najaar ongeveer een keer per twee weken,in de zomer een keer per week.

 

-Tip5 maai op de juiste hoogte

 

 

 

Als we een hele droge zomer hebben is het verstandig om het gras niet tekort te maaien tussen de 5 en 10 cm is een mooie lengte.

 

Langer gras is wat minder gevoelig voor de droogte ,vandaar dat je het niet tekort moet maaien,dus let goed op dat je je gars op de juiste hoogte maait ,controleer voor het maaien of je gars maaier op de gode hoogte afgesteld staat

 

-Tip6 kantjes knippen

 

 

 

Dit vind ik zelf het vervelendste werkje wat er maar is ,aan het gazon ,de kantjes knippen ,maar wil je je gazon mooi houden dan zal je ook de kantjes mooi moeten knippen,zorg in ieder geval dat je een scherpe kantenknipper heb ,dat werkt al een stuk beter

 

-Tip7 onkruid in het gazon

 

onkruid in het gazon ,dat willen we het liefst zo snel mogelijk weg hebben,door regelmatig te maaien en goed voeden hou je de grasmat in goede condiitie,vaak is het zo dat bij een grasmat die in slechte conditie is ,er heel veel onkruid in komt.

 

Maar wat doe je er tegen ,als je groot onkruid heb zoals een paardebloem,deze moet je proberen met wortel en al te verwijderen.

 

Klein onkruid zoals klaver kun je het beste weg halen ,door voor het maaien het gras te harken daardoor komt het onkruid los te zitten,en verwijder je het onkruid gelijk als je gaat maaien.

 

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere middelen te koop om onkruid te bestrijden uit de grasmat,neem maar een een kijkje bij een tuincentrum ,ook dat werkt heel goed om je gras onkruid vrij te houden.

 

-Tip8 water geven

 

 

 

Als we in de zomer een lange periode van droogte hebben,zullen we na een tijdje toch ons gazon water moeten geven ,het kan zijn dat door de droogte het gras geel word,die trekt van zelf weer weg als je gaat sproeien of als het gaat regenen,

 

Je kan het beste s,avonds het gazon sproeien ,en het is niet erg als de sproeier een paar uur blijft aanstaan op het gazon , laat het maar goed nat worden ,dan kan het gazon er daarna weer een tijd je tegen.

 

Tip 9 steeds over dezelfde plek lopen

 

 

 

Als je altijd over hetzelfde stukje gras loopt ,bijvoorbeeld om naar de schuur te lopen ,dan is de kans groot dat op dat stukje het gras op een gegeven moment niet meer wil groeien ,hier door onstaan weer kale plekken,dit voorkom je door met een spit vork gaatjes op die plekken te prikken en de vork even heen en weer te bewegen,

 

Hierdoor krijgt het gazon weer wat lucht,en zal het gras weer gaan groeien ,eventueel nog wat graszaad er bij strooien en het probleem is weer verholpen

 

-Tip10 kuilen in je gazon

 

Kuilen in je gazon ,als je dit heb wil dat niet zeggen dat je gelijk een hele nieuwe grasmat moet aan gaan leggen,je kunt dit oplossen door op de plaats van de verzakking of kuil een X te steken,vouw de driehoeken met gras terug zodat je de grond er onder ziet.vul dit nu op met wat tuinaarde,hark het weer mooi glad,sla de driehoeken met gras weer terug,druk ze goed aan ,en geef nog wat extra water,en zo is dit probleem ook weer opgelost.

 

Met deze 10 tips ,zou je starks weer moeten kunnen genieten van een mooi fris groen ,en strak gazon


Rss_feed